Намаляването на автомобилите от градовете е фокус на съвремието ни

...
 Намаляването на автомобилите от градовете е фокус на съвремието ни
Коментари Харесай

„Зелената седмица“: Какви са най-ефективните начини да извадим колите от градовете?

 

Намаляването на колите от градовете е фокус на съвремието ни към този момент няколко години. Но нито власт, нито жители имат явен отговор по какъв начин тъкмо да стане това и по какъв начин да се подтикват елементарните жители да не употребяват колите си.

От 1 декември 2023 година към 20% от колите няма да могат да влизат в центъра през зимата

Британският „ Гардиън “ прави преглед  на съвсем 800 изследвания, извършени из цяла Европа и оповестени от 2010 година насам, и съумяват да дефинират 12-те най-ефективни ограничения, приложени на Стария континент. Класацията на методите не дефинира единствено измеримото понижение на колите, само че и подобряването на качеството на живот, както и развиването на подвижността за жителите.

Повече от 75% от транспортните политики, които са спомогнали за понижаване на потреблението на коли, са въведени от градските законодателни органи. Най-ефективните градове комбинират разнообразни на брой политики, с цел да подтикват жителите си да се движат с мисъл за природата.

 Там, където се роди „ Величие “: „ Исторически парк “ не е просто място за развлечение, а идеология 10 мин. Там, където се роди „ Величие “: „ Исторически парк “ не е просто място за развлечение, а идеология  Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 година насам: 2024 година има два най-дълги дни 3 мин. Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 година насам: 2024 година има два най-дълги дни  Готвят стартирането на тежкотоварния трафик през прохода 3 мин. Готвят стартирането на тежкотоварния трафик през прохода " Петрохан "  Песков: Путин не изключва договаряния с Украйна след срещата в Швейцария 2 мин. Песков: Путин не изключва договаряния с Украйна след срещата в Швейцария  Комарите и кърлежите се появяват все по-често: Ето по какъв начин да останете в сигурност това лято 6 мин. Комарите и кърлежите се появяват все по-често: Ето по какъв начин да останете в сигурност това лято  Мюсюлманите честват Курбан Байрам 2 мин. Мюсюлманите честват Курбан Байрам  Там, където се роди „ Величие “: „ Исторически парк “ не е просто място за развлечение, а идеология 10 мин. Там, където се роди „ Величие “: „ Исторически парк “ не е просто място за развлечение, а идеология  Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 година насам: 2024 година има два най-дълги дни 3 мин. Посрещаме най-ранното слънцестоене от 228 година насам: 2024 година има два най-дълги дни  Готвят стартирането на тежкотоварния трафик през прохода 3 мин. Готвят стартирането на тежкотоварния трафик през прохода " Петрохан "  Песков: Путин не изключва договаряния с Украйна след срещата в Швейцария 2 мин. Песков: Путин не изключва договаряния с Украйна след срещата в Швейцария  Комарите и кърлежите се появяват все по-често: Ето по какъв начин да останете в сигурност това лято 6 мин. Комарите и кърлежите се появяват все по-често: Ето по какъв начин да останете в сигурност това лято  Мюсюлманите честват Курбан Байрам 2 мин. Мюсюлманите честват Курбан Байрам

Прочуването е изрично – с цел да се усъвършенства здравето ни, с цел да реализираме заложените числа за климатични промени и да създадем по-ефективни градове, намаляването на колите в тях е незабавен приоритет. Въпреки това доста държавни управления по целия свят не престават съществено да субсидират напредването с коли на фона на различен вид превоз.

Ето и кои са 12-те най-успешни политики за понижаване на колите в градска среда.

Приложения за стабилно напредване

Италианският град Болоня е създал приложение, което следи подвижността на хората. Потребителите в него се надпреварват, с цел да печелят точки за вървене пешком, каране на колело и потребление на градски превоз. Какво печелят против точките ли? Награди от локалния дребен бизнес.

В международен мащаб сходни игрови модели за подвижност са извънредно известни. При въвеждането на приложението в Болоня 73% от потребителите му показват, че са употребявали колите си доста по-малко.

Снимка: iStock

Персонални пътни проекти

Много градове са опитали със основаването на лични пътни проекти и разбори за обособените жители. Сред тях Марсилия, Мюнхен, Маастрихт и доста други. Тези стратегии дават препоръки по какъв начин тъкмо да проведем пътуването си през града – дали е по-удобно да използваме градски превоз, да вървим пешком или да караме колело.

Програмите са довели до понижаване на автомобилния трафик с сред 6 и 12%.

Планове за учебно пътешестване

Два британски града – Брайтън и Норуич са употребявали сходни, коитодават препоръки на възпитаници и студенти по какъв начин да се придвижват най-екосъобразно до учебно заведение.

Данните от Норуич сочат, че проектите са понижили потреблението на коли с 10,9%.

Споделено пътешестване

Доста е необичайно да приказваме за понижаване на колите и още веднъж да предлагаме пътешестване с автомобил. В обстановките, в които приказваме за споделено пътешестване, това е целесъобразно.

Подобни стратегии има в градове като Бремен и Генуа. Там всяка споделена кола заменя сред 12 и 15 частни автомобила. Подходът на градоначалниците е да усили броя на споделени коли, които могат да се употребяват и да ги интегрират в гъстонаселените зони.

Снимка: iStock

Организиран превоз за университети

В огромните академични градове предстоящо напредването е проблем. Много от тях оферират безвъзмезден превоз до кампусите, в това число и положителни връзки с естествения градски превоз.

Така тези градове съумяват да понижат колите с 24%.

Университетски пътни проекти

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР